De Kangoeroe-woning

In een maatschappij die in een rap tempo aan het vergrijzen is, waarin de zorg verandert en waarin senioren veel langer in hun eigen huis willen wonen is er behoefte aan nieuwe woonconcepten.

De Nederlandse woningbouwproductie is lange tijd gericht geweest op grote aantallen en op veel repetitie van typologieën. De huizenkoper is kritisch geworden en mondig. Er wordt om maatwerk gevraagd, al dan niet in een andere procesvorm zoals CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Het aanbod voor medioren en senioren is op dit vlak nog steeds schraal. Vaak wordt er gekozen voor seniorenappartementen met meer of minder gekoppelde zorgvoorzieningen. De patiowoning is een tijdje populair geweest als levensloopbestendige woning. We kunnen op dit vlak leren van onze zuiderburen.

In Vlaanderen wordt al lange tijd geëxperimenteerd met de zgn. Kangoeroe-woning. De Belg wordt met een baksteen in de maag geboren, hij bouwt het liefst zijn ruime, grondgebonden woning geheel zelf op een vrij kavel. De gedachte van de Kangoeroe-woning is om met de voorzieningen en de organisatie van de ruimten rekening te houden met een toekomstige opsplitsing. Als de medioren die er wonen senioren beginnen te worden trekken ze zich terug op de begane grond. Op de verdieping(en) kan een van de kinderen komen te wonen, die dan mantelzorg kan verlenen. De analogie met de kangoeroe is wat verwarrend misschien, omdat de kinderen in dit buideltje al volwassen zijn.

Woning VHVC in Mol

In 2008 realiseerde ik in een kleine uitbreidingswijk van Mol een Kangoeroe-woning voor een Vlaamse particuliere opdrachtgever. Dat heet daar trouwens een bouwheer. We spreken dezelfde taal, maar het verschil in bouwjargon kan soms tot hilarische verwarring leiden. Vraag een metselaar (amai, ‘nen metser) niet om een steentje weg te hakken, dat dient uitgepikketeerd te worden. De woning heeft op de begane grond een extra badkamer. Wat nu als werkkamer of TV-kamer in gebruik is, kan eenvoudig slaapkamer worden. De grote schuifdeuren naar de woonkamer zorgen ervoor dat een aan bed gebonden bewoner nog steeds contact heeft met de anderen. Vanaf de voordeur leidt een ruime, rechte trap naar wat op termijn een zelfstandige bovenwoning wordt. De grote slaapkamer wordt woonkamer en de aangrenzende linnenkamer wordt erbij getrokken als keuken. Er is een eigen buitenruimte in de vorm van een ruim dakterras. De slaapkamer aan de voorzijde is voor de kinderen. Op de zolder is nog een tweede zeer ruime slaapkamer.

Voor een project in de gemeente Breda, een ruim opgezet klein wijkje vlak bij een van de dorpen, is de Kangoeroe-woning door ons als een van de woningtypen voorgesteld. We zijn nog maar net begonnen met de verkaveling, de architectuur en plattegronden van de woning moet nog ontwikkeld worden. We houden jullie op de hoogte van de vorderingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *