Mols Park – een stadspark boven een parkeerveld

Menno de Lange van Droomwonen Brabant en Frank Toeset van OhSevenSix zijn al een tijdje aan het sparren om het idee voor een stadspark boven een parkeerveld handen en voeten te geven. Voor dit zogenaamd meervoudig ruimtegebruik zijn verschillende locaties in Breda geschikt. Mols parkeerterrein, of Achter de Lange Stallen behoort daar zeker toe.

Hoe zou dat er uit kunnen zien?

In de noordwesthoek is een fijnmazig dwaalmilieu gecreëerd met winkels van variërende omvang, veelal over twee verdiepingen. Bij de achterkant van de Sint Jozefkapel ontstaat een pleintje. Op het dak van de winkels ligt een verhoogd, groen maaiveld voor de bewoners van de aangrenzende appartementen. De bebouwing heeft wisselende hoogte, we denken aan maximaal 21 m in 6 lagen. De nieuwe winkelstraat verbindt de Kerkstraat met de Ginnekenstraat, met aansluitingen op de Houtmarktpassage en Breda Botanique. Langs deze route naar de voormalige Chassékazerne is een langgerekt gebouw toegevoegd, evenwijdig aan de Lange Stallen. Een glazen overkapping verbindt oud en nieuw. Op de begane grond zou iets bijzonders ondergebracht kunnen worden, bijvoorbeeld een markthal. Ook de rest van de Lange Stallen wordt opgeknapt.

Parkeren met een stadspark er boven.

We denken dat er onvoldoende economische druk op de locatie ligt om het geheel vol te programmeren. Het grootste gedeelte van het gebied blijft als parkeerveld in gebruik. Maar dan wel met een stadspark er boven! Op het lichte dek dat met sedum en kleine plantjes wordt begroeid is bovendien ruimte voor lichte, prefab woningen – Tiny Houses. Gaten in het dek zorgen voor daglicht op parkeerniveau en maken het mogelijk dat bomen door het dek heen groeien. Om de verdwenen parkeerplaatsen te compenseren krijgt een deel van het terrein een tweede parkeerlaag.

Met hellingbanen bij de Akkerstraat en trappen langs de nieuwe winkelstraat kom je op het Mols Park. In een kas kan je heerlijke gerechten krijgen met kruiden die in het park zijn gekweekt. De verse producten komen van de markthal verderop.

Tijdelijkheid

Het parkdek en de Tiny Houses zijn tijdelijke bouwwerken. Als er in de toekomst minder behoefte is aan parkeren in het centrum dan kan Mols Park alsnog worden bebouwd. Hopelijk met een park op het dak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *